Ginko biljka

Ginko biloba, sve o Ginku

Ginkgo Biloba - Dvorežnjasti ginko

Ginko je najstarije drvo u povijesti Zemlje koje može doživjeti i do 1000. go­dina! U svom prirodnom staništu postoje 200 godina stari primjerci.

Potječe iz istočne Kine gdje se štuje kao sveto drvo, što je vjerojatno povezano s njegovim bla­gotvornim učincima na zdravlje.

Ginko je dans popularna sirovina u farmaceutskoj industriji dodataka prehrani, a upravo je u tijeku i nekoliko istraživanja.
Njegove aktivne tvari mogu se podijeliti u dvije grupe: flavonoide (kemferol, kvercetin) i terpene (ginkgolid i bilobalid javljaju se samo u Ginko biloba).

Flavonoidi iz ginka pridonose normalnom radu cirkulacijskog sustava, radu krvotoka te na taj način kisik i nutrijenti dolaze do stanica.
Stoga se njegova primjena posebno preporučuje starijoj populaciji (jer podržava rad mozga) u slučaju povećanog fizičkog ili mentalnog napora (sport, težak fizički rad, stres) te kod osoba koje se žale na hladne udove, posebice zimi.

Uz sve navedeno, ginko je izvrstan antioksidans, a njegove aktivne tvari mogu pružiti zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice.

Ginko, Najstarija biljka na svijetu

Dvorežnjasti ginko (lat. Ginkgo biloba) je jedinstvena vrsta stabla bez živih bliskih srodnika. Pojedini nađeni fosili iz botaničke obitelji ginkovki dokazuju da su ove biljke živjele prije 270 milijuna godina. Dakle, nastanjivale su prostore Europe, Azije i Sjeverne Amerike puno prije dinosaura.

Velike klimatske promjene koje su uslijedile uzrokovale su nestajanje brojnih biljnih vrsta pa tako i porodice ginkovki. Od brojnih vrsta i podvrsta je preživio samo Ginkgo biloba.

Naziv ginko potječe od kineskog naziva gin-kio, što u prijevodu znači srebrni plod. U Kini se od davnina ginkov list poistovjećuje i sa stopalima patke, budući da su vrlo sličnog oblika, pa se naziva i Icho Ba (pačja stopala).

Ginko Hiroshima

Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu. Tijekom milijuna godina razvio je snažan imunitet te nije podložan bolestima i insektima. Poznata je i činjenica da je jedno drvo preživjelo atomsku bombu bačenu na grad Hiroshimu krajem Drugog svjetskog rata. Zbog svega toga nije neobično da se ginko naziva fontanom mladosti.

Najstarije spominjanje medicinske primjene ginka sežu do dvora kineskih careva gdje je prije 2800 godina prepisivan starijim pripadnicima carske obitelji za prevenciju i liječenje senilnosti.

Krajem 1950-ih godina zapadna medicina počela se naglo interesirati za gingko.
Kemičar i Nobelovac Dr. Elias J. Corey je 1988-e, na Harvardu, proizveo savršenu sintezu aktivne tvari ginkgolide B.
Aktivne tvari u ginkgu su flavonoidi i terpeni koji se ne mogu naći niti u jednoj drugoj biljnoj vrsti.

Kako djeluje Ginkgo?

Tri su osnovna načina na koja ginkgo djeluje na ljudsko tijelo: potiče krvni optok (uključujući mikrocirkulaciju u malim kapilarama) do većine tkiva I organa, štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala (antioksidans) te blokira mnoge mehanizme uključene u sljepljivanje trombocita tj. tvorbu ugrušaka.

Ginko Biloba i tijelo

MOZAK

Cirkulacija u mozgu slabi sa godinama, a posljedično slabi i opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Europske studije pokazuju da ginkgo povećava dotok krvi do mozga pa je i opskrba hranjivim tvarima bolja. Primjena ginkga opravdana je kod demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest, zaboravljivosti, glavobolje, vrtoglavice, smušenosti, otežane koncentracije, depresije.

SRCE I KRVNE ŽILE

Ginko pospješuje dotok krvi u srce, bolja je opskrba kisikom i hranjivim tvarima srčanih stanica. U ovom slučaju dobro ga je nadopunjavati koenzimom Q10 koji je bitan za normalan rad srca.

KRVNE ŽILE NOGU

Antioksidativno svojstvo ginka može pomoći u smanjenju oksidacije kolesterola te nastajanja aterosklerotskih promjena.
Na taj se način postiže i smanjenje bolova i grčeva u nogama. U nekim zemljama europske unije ginkgo se prepisuje za hodanje bez bolova.

Znate li?

Najsnažniji Ginko u Hrvatskoj!
1 bočica CaliVita Ginkga XC sadrži 100 tableta, a svaka tableta 90 mg ginka!

OČi / VID

Ginkgo pomaže u boljoj opskrbi krvlju očne retine, koji inače slabi sa godinama te vodi ka vrlo čestim problemima u starosti poput očne mrene, glaukoma i staračke sljepoće. Posebno
se preporučuje dijabetičarima zbog spriječavanja dijabetičke retinopatije ali i bolje regulacije glukoze.

UŠI / SLUH

Starenje uzrokuje i slabljenje sluha jer zbog slabije cirkulacije živci unutarnjeg uha ne dobivaju dovoljno krvi. Ginkgo postiže odlične rezultate uz koenzim Q10 i kod nagluhosti te tinitusa (zvonjenje u ušima).

PLUĆA

Još su drevni Kineski liječnici zamijetili ljekovito djelovanje ginkga kod većine plućnih oboljenja od astme do bronhitisa.

MIŠIĆI

Odlično se pokazao kod bolova u mišićima (fibromijalgija), a posebno se preporučuje kombinacija ginka i koenzima Q10 za zaštitu mišića osobama koje uzimaju lijekove za snižavanje kolesterola.

KOŽA

Lišće ginka se od davnina koristi izvana za tretiranje ozeblina prstiju ruku i nogu, nosa i ušiju. Koristi se u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Zašto CaliVita Ginkgo XC

Zdravstveni učinak ginka prvenstveno možemo zahvaliti dvjema skupinama djelatnih tvari: flavonoglikozidima i terpenolaktonima (ginkolidi, bilobalid).
Kako bi učinak ginka bio osiguran u najvećoj mogućoj mjeri, svaki dobar pripravak treba sadržavati pažljivo uravnoteženu i doziranu količinu ovih tvari i to 24% flavonoglikozida te 6% terpenolaktona.

Slični pripravci na tržištu sadrže 40mg standardizirane iscrpine ginka u jednoj tableti, od čega 24% ginkoflavonoida (9,6 mg po tableti), te 6% terpenolaktona (2,4 mg u 1 tableti).

Calivita Ginkgo XC sadrži 90 mg standardizirane iscrpine ginka u jednoj tableti, od toga čak 21,6 mg ginkoflavonoida i 5,4 mg terpenolaktona.

 • Najprodavanije
  Ginko tablete
  Ginkgo XC 100 tableta 20,90 
  • Ginkgo XC – najsnažniji ginko na tržištu
  • 90 mg ginka u svakoj tableti
  • za bolje pamćenje, koncentraciju i cirkulaciju
  • veliko pakiranje, dovoljno do 100 dana
  • certificirani proizvodi, stavljeni na tržište pod nadzorom i u skladu sa zahtjevima američke Agencije za hranu i lijekove (FDA)
  • proizvod je u potpunosti u skladu sa lokalnom i legislativom EU
  Dodaj u košaricu
Osteoporoza – simptomi i sprječavanje
Omega 3 kao lijek i njegova uloga u organizmu

Odgovori

Moja košarica
Lista želja
Nedavno pregledano
Kategorije